020 777 0570

Muovien käyttö

Muoveja on nykyään lähes kaikkialla. Muovin ominaisuudet tekevät siitä kilpailukykyisen materiaalin perinteisiin materiaaleihin verrattuna, jonka takia sen käyttö on kasvanut tähän päivään asti.

Suurin osa muoveista (40 %) käytetään pakkauksissa, rakennusteollisuus käyttää n. 20 %, autoteollisuus n. 10 % ja elektroniikkateollisuus n. 8 %. Vakiintunein ja vanhin käyttökohde muoveille on elektroniikkateollisuus. Eristysominaisuudet; lujuus ja kestävyys ovat tehneet muovista erinomaisen materiaalin niin koteloinneille, pistokkeille kuin sähköjohtojen eristeille. Lisäaineiden avulla muovista saadaan antistaattisia tai sähköjohtavia.

Rakennusteollisuudessa käytetyt muovit ovat pakkausten jälkeen toiseksi suurin muovien käyttökohde Suomessa ja Euroopassa. Korroosiokestävyys takaa muoville pitkän käyttöiän ja muovisten komponenttien asennus on usein nopeata ja edullista. Edellä mainitut seikat ovat luoneet kustannussäästöjä niin rakentamisessa kuin käytön aikana.
Muoveja käytetään lähes kaikkialla rakentamisessa; niin pienissä omakotitaloissa kuin valtavissa tehdaskomplekseissakin. Käyttökohteita ovat mm. putkitukset, vesikourut, hormit, lattiamateriaalit, lämmön ja vedeneristeet, tiivisteet, tapetit jne. Kirkkaiden muovien kehitystyön tuloksena ovat muovit yleistyneet erilaisina ikkunamateriaaleina.

Autoteollisuuden pyrkimys polttoainesäästöihin, on luonut muoveille mahdollisuuden ja muovien käyttö erilaissa auton osissa on kasvanut vuosi vuodelta. Autoteollisuus käyttää useita erilaisia muoviyhdistelmiä, joiden ominaisuuksia parannetaan lisäämällä erilaisia lisäaineita kuten lasikuitua. Kuidut tekevät tuotteesta jäykempää ja kulutusta kestävää.
Keveyden lisäksi korroosion kesto, ylläpidon helppous ja kustannustehokkuus ovat lisänneet muovin houkuttelevuutta autoteollisuuden lisäksi myös vesi- ja ilmaliikenteessä.

Kemikaalien ja lämpötilavaihteluiden kesto sekä monet muut ominaisuudet ovat vakiinnuttaneet muoville paikan kemianteollisuudessa. Käyttökohteita ovat mm. happo- ja kemikaaliputkistot, säiliöt, laboratorioviemäröinnit, kemikaalien annostelu, teollisuus pinnoitteet, vedenkäsittely ja jäähdytyslinjat. Lääketeollisuudessa muoveja käytetään mm. pakkauksissa, kertakäyttötavaroissa, steriloitavissa tavaroissa sekä proteeseissa ja tuissa.

Muovin tarttumisenesto-ominaisuudet, hankaus- ja korroosionkestävyys, sähkön eristävyys ja läpikuultavuus mahdollistavat useilla eri teollisuuden aloilla erilaiset komponentit. Esimerkiksi PVC:tä, PTFE:tä ja polyasetaalia käytetään erinomaisen korroosionkestävyyden vuoksi pumpuissa ja putkissa, nailonia, PTFE:tä ja PE-UHMW:tä puolestaan hankauskeston ja pienen kitkakertoimen vuoksi mm.kaivosten ja paperikoneiden hihnakuljettimilla.

Muovien käyttömahdollisuudet ovat siis laajat, mutta samalla niiden kestävyys ja laaja kulutus ovat luoneet meille jäteongelman. Muovien kierrätykselle sekä biohajoavien muovien kehitykselle on nyt entistä suurempi tarve.

Tarvitsetko apua oikean muovin valintaan?

Ota yhteyttä niin keskustellaan
Ota yhteyttä

Yhteystiedot

Kivipyykintie 4, 01260 Vantaa
Share This